Tot recordant Hillary

Els articles a què em refereixo es van publicar a partir de mitjans d’abril fins a la primera setmana de juny de 2008 al Washington Post. En altres paraules, fa exactament vuit anys que van ser publicats.

Us els vull presentar des del meu bloc i fer-ho, salvant totes les distàncies i en nom de l’equitat que avui dia acostuma a ser tan escassa.

Durant l’abril de 2008, Hillary Clinton es va negar a atacar Obama en els termes com ho feia l’univers de la política nord-americana amb motiu de la difamació reverend Wright que corria. Ella, fàcilment, podria haver acumulat suports en favor seu si hagués fet el que era fàcil: Unir-se al soroll mediàtic juntament amb la resta d’adversaris. Però ella no ho va fer.

També l’abril de 2008, Clinton ja havia trobat una línia discursiva que feia pública a la majoria de convencions. I sostenia, més o menys, això:

“Treballaré amb tot el meu cor per al Partit Demòcrata i l’eventual candidat del partit que surti elegit.” Hillary Clinton, doncs, remarcava que treballaria per a l’elecció d’Obama si perdia les primàries. Amb això, l’aspirant afirmava que, per damunt de tot, hi havia la unitat del partit.”

Considero que, amb tota la raó, Hillary, ens donava a totes i a tots una gran lliçó de responsabilitat política. Per damunt de la individualitat, hi ha la causa comuna del Partit Demòcrata.

Dit tot l’anterior, ara em proposo que també recordeu el final de la campanya de Clinton del 2008. Just abans de les primàries de Pennsilvània, apareix un article titulat Obama esmola el seu to.

La causa era que a mesura que s’acostava el dia de les votacions, s’anava tornant més agre la campanya d’Obama contra ella. És a dir, un gir negatiu del rival va provocar el desconcert de Clinton. Obama atiava atacs sobre el pla de reforma de la salut dissenyat per ella.

Fins i tot, Clinton, fent campanya a Betlem, es va veure obligada a denunciar que Obama estava imitant els tics republicans atacant al seu pla per a la cura de salut universal.

En aquell context, l’aleshores senadora Clinton va lamentar que l’aparell demòcrata més proper a Obama impedís que sortissin els missatges publicitaris puntualment i el mateix aparell tergiversés les seves propostes. “Realment lamento que haguem de gastar els diners en destruir propostes i no pas invertir-los en explicar el programa d’atenció sanitària universal que la societat valoraria.”

El 22 d’abril de 2008 hi apareix un altre article titulat Clinton al desert, on hi consta un missatge de caràcter més personal sobre ella:

“Però ella [Clinton] ha anat massa lluny, massa matèria pertorbadora.” Per exemple, també, se suggereix que la candidata usa el tímid “pel que jo sé” a la seva declaració relativa a què “Obama no és musulmà”.

Clinton, doncs, és titllada d’utilitzar un llenguatge estrany. En una entrevista amb Eugene Robinson, el 9 de maig assenyala:

“Des del principi, Hillary Clinton ha fet campanya com si la nominació demòcrata fos seva per Dret diví. És, per això, que ha d’estar a l’alçada i és, per això, que ha de ser persuadida per deixar de fumar ara, en lloc de més tard, abans que el seu majestuós sentit del dret fragmenti el partit per culpa de les línies racials.”

Si això sona dur, encara ho va ser més que se suggerís que els demòcrates blancs no estaven gaire motivats per votar un negre. Això és el que en realitat s’estava dient als líders del partit: “El Partit Demòcrata ha de creure en una Amèrica de daltònics”.

El 20 de maig, en un article titulat irònicament El demòcrates pacten un fràgil alto el foc, la campanya de Clinton va tractar d’equiparar Obama amb la foto infame “missió complerta” de George W. Bush:

Obama era el favorit per guanyar les primàries d’Oregon aleshores i Clinton era una favorita encara més forta per guanyar el concurs de Kentucky. Però Obama no va anar a celebrar la nit de primàries en qualsevol d’aquests estats. En canvi, es va proposar d’estar a Iowa, on la seva victòria a les primàries al gener anterior havien capgirat la carrera demòcrata.

Obama i els seus assessors insistien que l’esdeveniment a Des Moines era perquè havia guanyat la nominació. Però va ser vist com un altre senyal dels superdelegats per pujar a bord del carro personal d’Obama el més ràpid possible.

La celebració, va preocupar la campanya de Clinton i de la mateixa candidata. Ho van veure com un recurs despòtic per avergonyir-la i generar nous designats en el partit a fi de convidar-la a abandonar la carrera abans que ningú aconseguís una veritable majoria dels delegats i superdelegats compromisaris.

Com a senyal de la fragilitat que s’albirava entre ambdues parts, la campanya de Clinton va enviar una nota signada pel director de comunicacions, Howard Wolfson, qualificant la reunió d’Obama a Iowa com a “una bufetada a la cara de milions de votants de la resta d’estats i de 17 milions de partidaris de la senadora Clinton.”

Llavors, en un llenguatge que lliga la campanya d’Obama a la Casa blanca de Bush, la nota continua dient: “Presumir de victòria prematura i falses declaracions de victòria és injustificat. No es pot afirmar que hi hagi cap missió complerta, perquè realment no és així. Encara hi ha joc.”

Obama va anotar la seva victòria a les primàries de Montana i va obtenir suports amb rapidesa pel governador de l’estat, així com, els dos senadors demòcrates. Clinton, per la seva banda, venia al seu darrera per la victòria a Dakota del Sud, després d’anar perdent en l’estat durant setmanes.

Clinton, que va parlar uns 30 minuts abans que Obama al Baruch College a Nova York, va felicitar el senador d’Illinois per la “carrera extraordinària” encara que ella no va reconèixer que havia guanyat efectivament la nominació i va dir: “No prendré cap decisió aquesta nit”, en relació als seus plans futurs.

Per a més dades, us transcric part del seu discurs d’aquella nit:

“Ara, la pregunta és: A on anem des d’aquí? I tenint en compte fins on hem arribat i a quina festa hem d’anar, és una pregunta que jo no em plantejo a la lleugera. Aquesta ha estat una llarga campanya i, aquesta nit, no serà la nit de prendre decisions.

En els propers dies, consultaré partidaris i líders del partit per determinar com seguir endavant amb els millors interessos del nostre partit i el nostre país que són els que guien el meu camí.”

Més endavant, apareix en un article que “Obama està preparat per fer-se amb la victòria”; i un altre, presentat el mateix dia, diu: “Clinton a línia de meta.”

Després del darrer esforç de Clinton pels vots de Dakota del Sud, els seus assessors van dir-li que les seves opcions anaven des de:

a) La deserció el dimarts a la nit i la ratificació d’Obama per fer un últim esforç per convèncer els superdelegats de ser un rival més fort per a McCain.

b) Una altra opció, d’acord amb els principals assessors de Clinton, era triar l’opció del mig. És a dir, suspendre la seva campanya, reconeixent que Obama havia creuat el llindar de delegats, però mantenint les seves opcions obertes fins a la convenció de finals d’agost.

Els assessors de Clinton van dir que ella estava cercant precedents en la història del partit. Clinton va enfadar-se per les trucades rebudes instant-la a deixar de fumar i, segons els assessors, aquesta situació permetia deduir que prendria la decisió de suspendre la seva campanya com a opció del mig. La qual cosa, li permetria avançar en els seus propis termes.

En declaracions als periodistes de Sioux Falls (districte de Dakota del Sud), el portaveu Mo Elleithee va ser inequívoc dient que Clinton tenia la intenció de passar els pròxims dies “fent cas als delegats indecisos” i hi va afegir: “Ella està en aquesta cursa fins que tinguem un candidat. I se n’espera que sigui el candidat.”

El 6 de juny, Barack Obama, es va reunir amb Hillary Clinton a la casa de la senadora Dianne Feinstein a Washington. Al dia següent -un total de quatre dies després de l’última elecció primària acabada-, es va anunciar la fi de la seva campanya.

“Després d’un tumultuós viatge de 17 mesos, la senadora Hillary Rodham Clinton (Nova York) es retirarà formalment com a candidata presidencial d’avui, declarant públicament el seu suport a Barack Obama (Illinois), per primera vegada des que es va assegurar la nominació demòcrata.”

Clinton va despertar la ira de molts demòcrates quan ella no va reconèixer la victòria d’Obama en el seu discurs de dimarts a la nit. El seu discurs de comiat als partidaris es va dirigir a reparar qualsevol dany després d’intentar no dividir els demòcrates, malgrat que es tractava del primer possible candidat afroamericà d’un partit important en la història americana.

La nit de dijous, els detalls de la sit-down, que va tenir lloc a la sala de la senadora Feinstein, van transcendir per gent propera a Clinton que van convertir els seus telèfons mòbils en les seves oficines i van posar els tocs finals al seu darrer discurs, molt esperat:

“Hillary celebrarà un esdeveniment demà a Washington DC per agrair tots els seus seguidors el suport rebut, per expressar el seu ajut al senador Obama i per parlar dels temes que han estat al centre del seu servei públic, qüestions per les quals continuarà lluitant i per sol·licitar d’organitzar una recaptació de fons”, doncs la campanya de Hillary Clinton acumulava un deute de quasi 30 milions de dòlars en el moment de la seva retirada.

In the end, anti-black, anti-female, and all forms of discrimination are equivalent to the same thing – anti-humanism.

– Shirley Chisholm

Fins i tot amb un final tan tumultuós a la campanya primària demòcrata, Hillary Clinton va complir la seva promesa de “fer campanya amb el cor a la mà” per Obama.

Eventualment, després de guanyar les eleccions generals, Barack Obama la va nomenar Secretària d’Estat.

Hillary Clinton va treballar per la unitat del partit, però només després d’una temporada de primàries molt renyida i polèmica. Això confirma que els objectius nobles d’unitat i enfortiment d’un partit, sovint, poden desviar-se per causes imprevistes o per accions desenfocades.

Faig aquest exercici de memòria perquè ara ella es troba en el paper contrari. Torna a aspirar a la Presidència dels Estats Units però fent un exercici pacífic d’eleccions primàries i la memòria de molta gent sembla que s’hagi anat esborrant.

De fet, gent de l’equip de campanya de Hillary Clinton ha estat demanant als partidaris de Bernie Sanders que “deixin d’atacar Hillary”. Fins i tot, han recordat a Sanders que podria caure fora de la carrera per equivocacions com les que va patir o cometre Hillary, exactament fa vuit anys.

Sigui com sigui, una darrera reflexió:

Hillary no ha estat la primera representant de Nova York en intentar la cursa presidencial. La primera dona fou Shirley Chisholm. Una dona afroamericana del mateix estat. Aquesta congressista, traspassada l’any 2005, va fer constar en el seu epitafi el següent:

“No vaig assolir gaire èxit com a candidata demòcrata en unes primàries per a la Presidència dels Estats Units, no per ser negre, sinó per ser dona.”