Dia per lamentar

Avui, és un día trist!

Comparteixo i subscric això:

Comunicat d’El País de demà sobre la sentència del judici del Procés

Avui dilluns 14 d’octubre de 2019, el Tribunal Suprem ha fet pública la sentència del judici als representants polítics que van liderar l’organització del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de 2017 i els líders de les principals entitats civils que hi van donar suport, Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana.

Davant la sentència, els membres que configurem l’associació El País de demà, manifestem, en primer lloc, el nostre suport i solidaritat als polítics i activistes independentistes condemnats i als seus familiars, que pateixen el dolor i les conseqüències d’aquesta sentència. Persones que han demostrat abastament el seu compromís amb els principis democràtics, la llibertat d’expressió i l’oposició a qualsevol tipus de violència

La nostra associació que, des de la catalanitat promou el debat obert i transversal sobre el futur polític, econòmic i social del país, també expressem que:

– La judicialització del conflicte va ser un greu error per part del poder executiu i legislatiu de l’Estat espanyol que, més enllà de les raons que argumenta la sentencia, va ser incapaç de donar una sortida a través del diàleg i la negociació política a un conflicte que té el seu inici en la sentència del Tribunal Constitucional, de 28 de juny de 2010, contra l’Estatut d’Autonomia, aprovat en referèndum pels ciutadans de Catalunya.

– La via judicial del procés ha comportat una consolidació del clima de crispació i divisió dins la societat catalana i també amb ciutadans d’altres indrets de l’Estat. Una situació que és imprescindible superar per aconseguir una resolució del conflicte basada en el diàleg, la recuperació de la confiança entre les parts, la negociació i, finalment, una solució democràtica que permeti a la ciutadania expressar la seva opinió a les urnes.

– La resposta a aquesta sentència ha de ser absolutament cívica, pacífica i respectant l’estat de dret. Cal no posar en risc la convivència entre els catalans amb diferents sensibilitats polítiques i evitar la possibilitat d’una nova intervenció de les institucions polítiques de Catalunya per part de l’Estat.

Davant aquesta situació, El País de demà es compromet a treballar per la llibertat dels condemnats des de la col·laboració amb altres entitats de la societat civil. Alhora fem una crida als partits polítics per obrir totes les vies possibles per tornar a encarrilar el conflicte dins de les institucions polítiques, prioritzant la llibertat de les persones empresonades, possibilitant el retorn dels polítics que van marxar a Bèlgica i Suïssa i reforçant les institucions d’autogovern.